Auto aan werknemer verhuren zonder bijtelling

9 maart 2017 | Door redactie

De Belastingdienst en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) hebben afspraken gemaakt over het verhuren van een zakelijke auto. Zo kan dubbele bijtelling voorkomen worden.

De nieuwe brancheregeling van de VNA en de Belastingdienst specificeert in welke situaties een auto van de zaak niet ter beschikking staat van de werknemer. Dat is bijvoorbeeld het geval als een organisatie een zakelijk wagenpark heeft en één van die auto’s – als deze niet voor de organisatie in gebruik is – voor privégebruik verhuurt aan een werknemer. Als de werknemer in die situatie een marktconform huurtarief betaalt, hoeft de werkgever geen bijtelling op het loon van de werknemer toe te passen. Alle regels staan in de Brancheregeling tijdelijk privégebruik deelauto (pdf).

Huurtarief verschilt per periode

Hoe hoog het tarief minstens moet zijn om marktconform te zijn, verschilt per periode en is anders voor elk segment auto. De leasemaatschappij en het verkopende autobedrijf weten binnen welk segment een bepaalde auto van de zaak valt.
De minimumbedragen voor marktconforme verhuur staan in de tabel hieronder. Hierbij gelden de volgende definities:

  • Een dagdeel een periode van vier uur overdag of van 17:00 uur ’s middags tot 9:00 uur ’s ochtends.
  • Een dag is een periode van 9:00 tot 21:00 uur;
  • Een weekend is een periode van vrijdag 17:00 uur tot maandagochtend 9:00 uur.

Marktconforme huurtarieven deelauto's

Er geldt ook een nieuwe brancheregeling voor het tijdelijk vervangen van een auto van de zaak