Auto van de zaak inleveren bij ziekte

6 mei 2016 | Door redactie

Voor werkgevers is het vaak de vraag wat er gebeurt met de auto van de zaak op het moment dat een werknemer zich ziek meldt. Mag de werknemer de auto dan houden of mag een werkgever de werknemer vragen de auto van de zaak tijdelijk in te leveren?

Werkgevers mogen zelf bepalen of een zieke werknemer de auto van de zaak moet inleveren tijdens zijn ziekte. Vaak is dat afhankelijk van de duur van het ziekteverzuim en of een andere werknemer de auto nodig heeft, bijvoorbeeld omdat hij de taken van de zieke werknemer overneemt.

Bijtelling bij wisseling auto van de zaak

Werknemers die hun auto van de zaak niet (hoeven) inleveren als ze ziek zijn, blijven bijtelling voor privégebruik (tool) betalen. Ze hebben immers de beschikking over de auto van de zaak. Of ze daadwerkelijk gebruikmaken van de auto, is niet van belang. Moet de werknemer de auto inleveren, dan hoeft hij voor die periode ook geen bijtelling voor privégebruik te betalen. In dat geval is er dus een aanpassing of correctie in de salarisadministratie nodig. Neemt een andere werknemer de auto van de zaak over, dan komt de bijbehorende bijtelling voor privégebruik voor zijn rekening. 
Om de bijtelling voor een auto van de zaak tussentijds stop te kunnen zetten, moet in de arbeidsovereenkomst opgenomen zijn dat de auto van de zaak niet tot het loon van de werknemer behoort en dat deze bij ziekte ingeleverd moet worden.