Auto van de zaak vereist voorlichting

25 november 2010 | Door redactie

U moet een werknemer met een auto van de zaak goed voorlichten over de mogelijke fiscale gevolgen daarvan. De bijtelling voor privégebruik kan een werknemer immers veel geld kosten! Als u verzuimt om een werknemer correct te informeren, kunt u niet later in één keer met terugwerkende kracht de bijtelling over een langere periode verwerken.

U moet zich altijd gedragen als goed werkgever. Juiste voorlichting over de gevolgen van het rijden in een auto van de zaak hoort daarbij. Dat blijkt ook uit een recente rechtszaak bij de kantonrechter in Groningen. De zaak was aangespannen door een voormalige werknemer van een partycentrum. Hij had van zijn werkgever een bestelauto ter beschikking gekregen nadat zijn privéauto kapot was gegaan. De werknemer gebruikte de bestelauto ook privé. Ondanks dat het partycentrum dat wel vermoedde, kreeg de man geen bijtelling. Toen hij een jaar later uit dienst ging, paste de organisatie de bijtelling alsnog in één keer toe voor het gehele jaar.

Werkgever moest sneller reageren

De werknemer vond dat niet rechtvaardig. Hij had nooit geweten dat het privégebruik van de bestelauto zulke gevolgen zou hebben. Het partycentrum voerde aan dat de man bij zijn bestelauto een boekje voor kilometerregistratie had gekregen. Bovendien zou de werknemer erop zijn gewezen dat het privégebruik van de auto tot bijtelling zou leiden. De kantonrechter constateerde echter dat de werknemer nooit was geïnformeerd over de hoogte van de mogelijke bijtelling. Dat had wel gemoeten. Ook had de werkgever de bijtelling direct moeten toepassen of de auto moeten innemen nadat duidelijk werd dat de werknemer ook privé in de bestelauto reed.
Kantonrechter Groningen, 11 november 2010, LJN: BO4435