Blijven profiteren van de elektrische auto

2 januari 2015 | Door redactie

Heeft u een elektrische of semi-elektrische auto van de zaak, dan betaalt u minder bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting en minder motorrijtuigenbelasting. Recent heeft minister Kamp van Economische Zaken aangegeven dat het kabinet de aanschaf van deze auto’s ook in de toekomst zal blijven stimuleren.

Als u een elektrische auto van de zaak aanschaft, kunt u profiteren van verschillende fiscale voordelen. Zo hoeft u tot en met 2015 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De vrijstelling van het bijtellingstarief in de loon- en inkomstenbelasting is echter sinds 1 januari 2014 niet meer van toepassing. Deze vrijstelling heeft plaatsgemaakt voor nieuwe bijtellingstarieven. Voor een elektrische auto geldt er gedurende zestig maanden een bijtellingspercentage van 4%, bij een tenaamstelling tussen 1 januari 2014 en 31 december 2015. Als u kiest voor een hybride auto krijgt u te maken met een bijtellingspercentage van 7%, bij een tenaamstelling tussen 1 januari 2014 en 31 december 2015. De CO2-uitstoot van de auto moet dan minder zijn dan 50 gram per kilometer.

Plannen van het kabinet komen in de Autobrief 2.0

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de voordelen die verbonden zijn aan de elektrische auto. De stimulering van zuinige auto’s bezorgde de overheid in de periode 2008-2013 een kostenpost van € 6,4 miljard (belastingderving). Het kabinet ziet echter geen aanleiding om de aanschaf van elektrische- en semi-elektrische auto’s niet meer te bevorderen. Volgens minister Kamp wegen de voordelen van de aanschaf van elektrische auto’s sterk op tegen de belastingderving. Daarbij komt dat de elektrische auto’s pas sinds 2012 op de markt zijn en slechts voor een klein deel bijdragen aan de miljardenpost. In de Autobrief 2.0 zal het kabinet medio 2015 uiteenzetten hoe zij de aanschaf van zeer zuinige auto’s gedurende de jaren 2017 tot en met 2020 wil stimuleren.