BTW-forfait auto van de zaak is 2,7%

4 juli 2011 | Door redactie

De hoogte van het forfait van de BTW-correctie voor privégebruik van de auto van de zaak is vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto en is 1 juli 2011 ingegaan. Daarmee verdwijnt de koppeling van de BTW-correctie met de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting.

U kunt de BTW op autokosten van werknemers die ook privé rijden met een auto van de zaak maar gedeeltelijk aftrekken. Daarbij is het noodzakelijk om in de laatste BTW-aangifte van het jaar een correctie toe te passen. Voorheen was die voor privégebruik van een auto van de zaak gelijk aan een bedrag van 12% van de bijtelling in de loonbelasting. Nu geldt er een vast forfait van 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief BTW en BPM) als niet-aftrekbare BTW. Staatssecretaris Weekers van Financiën maakte onlangs dit percentage bekend. 

Gevolgen voor BTW-correctie eerste half jaar

Deze veranderingen komen voort uit een recente rechtszaak, waarbij de uitspraak voor een correctie van 0% zou kunnen zorgen. De regels voor de BTW-correctie zijn daarom aangepast en nu is er het BTW-forfait. De Belastingdienst is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van het hof in Haarlem en de uitkomst hiervan zal duidelijk maken wat er gebeurt met de BTW-correctie voor de periode van 1 januari tot 30 juni 2011.