BTW-forfait oudere auto van de zaak is 1,5%

30 juli 2012 | Door redactie

Rijden u of uw werknemers langer dan vijf jaar in dezelfde auto van de zaak, dan mag u het verlaagde forfait van de BTW-correctie voor privégebruik toepassen van 1,5% van de catalogusprijs. Dit werkt terug tot 1 juli 2011. Demissionair staatssecretaris Weekers van Financiën maakte deze uitbreiding op het bestaande BTW-forfait onlangs bekend.

U voldoet de BTW op de gemaakte autokosten voor het privégebruik van de auto van de zaak elk jaar in het laatste belastingtijdvak op basis van een forfait. Zo wordt niet het werkelijke privégebruik, maar het veronderstelde gebruik belast. Dit forfait is in principe 2,7% van de catalogusprijs. Uit het besluit van Weekers blijkt dat u na afloop van het vierde jaar na het jaar waarin u de auto heeft aangeschaft het forfait op 1,5% van de catalogusprijs mag stellen. Kon u de BTW over de aanschaf van de auto niet aftrekken, dan kon u al gebruikmaken van het lagere forfait.

Forfait toepassen als privégebruik onduidelijk is

Sinds 1 juli 2011 is de koppeling van de BTW-correctie met de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting verdwenen. Daarvoor kwam een forfait van 2,7% van de catalogusprijs in de plaats. Als uit de administratie niet duidelijk was hoeveel privékilometers waren gereden met de auto van de zaak, kon u de BTW op autokosten gedeeltelijk aftrekken op basis van dit forfait. Gebruikt u sinds 1 juli 2011 al vijf jaar - inclusief het aanschafjaar - dezelfde auto van de zaak, dan geldt vanaf die datum dus een forfait van 1,5% (met terugwerkende kracht).