Buitenlandse tankkosten verlagen bijtelling

16 maart 2011 | Door redactie

Het is mogelijk om brandstofkosten die u in het buitenland maakt als eigen bijdrage af te trekken van de bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak. U behaalt met deze constructie een voordeel van het betreffende belastingtarief maal de eigen bijdrage.

U komt vast wel eens in het buitenland voor privézaken. Mocht u een auto van de zaak hebben, dan kunt u niet altijd in het buitenland betalen met uw tankpas. U betaalt dan dus zelf uw tankkosten. Bij deze constructie betaalt u eerst zelf de kosten voor de brandstof in het buitenland. Bij thuiskomst declareert u deze kosten dan bij uw onderneming, die deze kosten onbelast aan u vergoedt. Vervolgens houdt uw onderneming deze kosten op uw loon in als eigen bijdrage voor privégebruik. Dit bedrag kan uw onderneming dan als eigen bijdrage in mindering brengen op uw bijtelling voor privégebruik. Er moet hierbij echter nog wel aan een paar regels worden voldaan.

Vastleggen in een autoregeling

Buitenlandse tankkosten kunt u namelijk niet ineens als eigen bijdrage in mindering brengen op de bijtelling. U moet wel vooraf (laten) vastleggen in een autoregeling dat de inhouding is aan te merken als eigen bijdrage voor privégebruik. Is dat goed geregeld dan levert deze constructie voor u een voordeel op ter grootte van het betreffende belastingtarief maal die eigen bijdrage en is het voor de onderneming kostenneutraal. Het is eventueel ook mogelijk om deze onbelaste kostenvergoeding te gebruiken bij een cafetariasysteem. Met dit systeem kunt u onder voorwaarden brutoloon ruilen voor onbelast loon, zoals dat het geval is bij het vergoeden van de buitenlandse tankkosten.