Diesel en LPG vanaf volgend jaar nog duurder

18 oktober 2013 | Door redactie

Per 1 januari 2014 wil het kabinet de accijns op diesel met drie cent per liter verhogen. Door de inflatiecorrectie komt hier ook nog eens één cent bij en wordt een liter vier cent duurder. Ondernemers die gebruikmaken van bestelbussen en vrachtwagens die op diesel rijden krijgen dus te maken met hogere kosten.

Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt direct te maken met de stijgende brandstofkosten. Ondernemingen die hun goederen door een transportbedrijf laten vervoeren, zullen de extra kosten direct doorberekend krijgen. Middelgrote of kleine transportondernemingen daarentegen zullen juist meer moeite hebben om de hogere brandstofkosten op hun opdrachtgevers te verhalen. Ook LPG wordt vanaf 1 januari 2014 zeven cent per liter duurder.

Accijnsverhoging werkt averechts

De ondernemersorganisaties voor logistiek en transport (EVO) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn absoluut niet te spreken over de accijnsverhoging. Naar hun mening zal deze maatregel het economisch herstel juist nog meer vertragen. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom toonde zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wel bereid om over de afschaffing van de accijnsverhoging te praten.