Een parkeerkaartje overnemen is strafbaar

20 maart 2015 | Door redactie

Wijs uw medewerkers met een auto van de zaak erop dat zij een boete kunnen krijgen voor het aannemen van een nog geldig maar deels ongebruikt parkeerkaartje. Een poging om parkeerkosten te sparen, zou dus aardig in de papieren kunnen lopen. Dit blijkt uit een oordeel van de rechtbank in Arnhem.

Medewerkers die regelmatig met de auto reizen, moeten hun auto vaak ook betaald parkeren. Bij veel parkeergelegenheden gelden de parkeertarieven voor vaste tijdseenheden. Automobilisten betalen daardoor vaak (veel) meer dan strikt genomen zou moeten. Ze moeten bijvoorbeeld voor minimaal een uur betalen, ook al parkeren ze maar 30 minuten. Attente automobilisten bieden hun nog geldige parkeerkaartje daarom nog wel eens aan ter overname aan de volgende. Maakt uw medewerker dankbaar gebruik van zo’n vriendelijk aanbod, dan is hij volgens de rechtbank in Arnhem in overtreding en mag een parkeerwachter hiervoor een boete opleggen. 

Parkeerbelasting geldt per voertuig

Een automobiliste uit Nijmegen had een rechtszaak aangespannen omdat ze een boete kreeg voor het overnemen van een parkeerkaartje. Het parkeerkaartje was nog enkele uren geldig en niet gebonden aan een kenteken. De rechter oordeelde dat de boete van € 60 (€ 58 boete en € 2 verschuldigde parkeerkosten) terecht was opgelegd. De automobiliste had namelijk geen parkeerbelasting betaald terwijl ze wel parkeerde. Volgens de rechter moet parkeerbelasting per voertuig worden betaald. Daarom was de automobiliste schuldig en niet de oorspronkelijke eigenaar van het parkeerkaartje. Hij had immers al parkeerbelasting betaald.
Rechtbank Arnhem, 19 maart 2015, ECLI (verkort): 1853