Eerste Kamer akkoord met autobrief 2.0

6 juli 2016 | Door redactie

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Wet uitwerking autobrief 2.0. Door de aanname van dit wetsvoorstel worden de autobelastingen voor de jaren 2017 – 2020 flink aangepast. De wet treedt op 1 januari 2017 in werking.

Het wetsvoorstel zorgt onder andere voor een vereenvoudiging van de bijtellingstarieven (tool) in de loon- en inkomstenbelasting voor het privégebruik van de auto van de zaak. Het algemene bijtellingspercentage gaat van 25% naar 22% en het aantal bijtellingscategorieën worden verminderd van vier naar twee. Eerder stemde de Tweede Kamer al in met het wetsvoorstel en nu heeft de Eerste Kamer dit dus ook gedaan. Het wetsvoorstel treedt per 1 januari 2017 in werking.

Alleen elektrische auto’s houden een bijtelling van 4%

Voor alle auto’s van de zaak, dus ook voor plugin hybridevoertuigen, geldt per 1 januari 2017 een bijtellingspercentage (tool) van 22%. Alleen elektrische auto’s (tool) houden een bijtelling van 4%. De motorrijtuigenbelasting (MRB) gaat voor personenauto’s omlaag met gemiddeld 2%, maar voor oude zeer vervuilende dieselauto’s zonder roetfilter wordt de MRB verhoogd