Einde voor vrijstelling BPM bestelauto’s per 2026

16 december 2021 | Door redactie

De vrijstelling van de Belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) die voor bestelauto’s van ondernemers geldt, gaat vanaf 2024 in drie stappen naar nul in 2026. Voor emissievrije bestelauto’s blijft de vrijstelling echter wel bestaan. Dit is te lezen in het coalitieakkoord.

Momenteel geldt er een vrijstelling van de BPM voor bestelauto’s (infographic) die door ondernemers worden gebruikt. Hiervoor moet de bestelauto op naam van een BTW-ondernemer zijn geregistreerd. Deze ondernemer moet de bestelauto voor minstens 10% zakelijk gebruiken en de auto moet vijf jaar in de onderneming blijven.

Vrijstelling naar nul afgebouwd

Deze vrijstelling wordt echter per 1 januari 2024 in drie stappen naar nul afgebouwd in 2026. Hierna is het reguliere BPM-tarief voor bestelauto’s dus ook gewoon van toepassing voor ondernemers. De BPM voor een bestelauto of is een percentage van de nettocatalogusprijs en bedraagt in principe 37,7% (met aftrek of toeslag). De vrijstelling in de BPM voor emissievrije bestelauto’s blijft wel bestaan.

Bijlagen bij dit bericht