Elektrisch voertuig dit jaar minder voordelig

8 januari 2014 | Door redactie

Op de Milieulijst staat ook dit jaar het elektrisch vervoer met een volledig elektrische auto of een plug-in hybride auto. In 2014 levert dit uw onderneming echter minder voordeel op dan voorheen. Het voordeel dat uw onderneming kan krijgen is vanaf nu gebonden aan een maximum van € 50.000.

De Milieu Investeringsaftrek (MIA) moet de investeringen in bepaalde technieken en bedrijfsmiddelen stimuleren. Bij investeringen in sommige milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen krijgt u namelijk een fiscaal voordeel. De MIA is een extra aftrek van uw winst. U kunt maximaal 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op uw fiscale winst. De exacte hoogte van de aftrek is afhankelijk van het soort investering.

MIA toepassen

Alleen voertuigen met een uitstoot tot 50 gram per kilometer komen in aanmerking voor de MIA, tenzij het voertuig is voorzien van een aardgasmotor. De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) is sinds 1 januari 2014 niet meer mogelijk. Voor uw auto kunt u de MIA slechts voor een bepaald bedrag toepassen. Een volledig elektrische auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer komt voor 36% in aanmerking voor de MIA voor maximaal € 50.000.

Gewijzigde bedrijfsmiddelcodes MIA

Ook de bedrijfsmiddelcodes zijn gewijzigd. In plaats van de meldingscode F 5070, gebruikt u dit jaar de code G 3110 voor volledig elektrische voertuigen. Ook de plug-in hybride auto’s hebben een nieuwe bedrijfsmiddelcode gekregen. Voor plug-in hybride auto’s met een uitstoot tot 30 gram per kilometer geldt de code D 3111. Deze plug-in hybride auto’s komen voor 27% in aanmerking voor de MIA voor maximaal € 35.000. Plug-in hybride auto’s met een uitstoot van 30 g/km tot 50 g/km komen voor 13,5% in aanmerking voor de MIA voor maximaal € 12.500. Voor deze categorie voertuigen gebruikt u de meldingscode E 3112.