Elektrische auto tot en met 2020 voordelig

19 december 2014 | Door redactie

Ook in de jaren 2017 tot en met 2020 stimuleert het kabinet de aanschaf van elektrische of semi-elektrische auto’s. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken vorige week bekendgemaakt bij de beantwoording van Kamervragen.

Als u een elektrische auto van de zaak aanschaft, mag u gebruikmaken van fiscale voordelen. Zo hoeft u tot en met 2015 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. De vrijstelling van het bijtellingstarief is sinds dit jaar niet meer van toepassing. Deze vrijstelling heeft plaatsgemaakt voor lagere bijtellingstarieven. U mag zestig maanden gebruikmaken van een bijtellingspercentage van 4%, bij een tenaamstelling tussen 1 januari 2014 en 31 december 2015. Als u kiest voor een hybride auto mag u gebruikmaken van het bijtellingspercentage van 7%, bij tenaamstelling tussen 1 januari 2014 en 31 december 2015. De CO2-uitstoot moet dan minder zijn dan 50 gram per kilometer.

In de Autobrief 2.0 zal het kabinet de voornemens uitwerken

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de voordelen die verbonden zijn aan de elektrische auto. De stimulering van zuinige auto’s bezorgde de overheid in de periode 2008-2013 een kostenpost van € 6,4 miljard (belastingderving). Het kabinet ziet echter geen aanleiding om de aanschaf van elektrische- en semi-elektrische auto’s niet meer te bevorderen. Volgens minister Kamp wegen de voordelen van de aanschaf van elektrische auto’s sterk op tegen de belastingderving. Daarbij komt dat de elektrische auto’s pas sinds 2012 op de markt zijn en slechts een klein deel vormen van de € 6,4 miljard. In de Autobrief 2.0 zal het kabinet medio 2015 uiteenzetten hoe zij de aanschaf van zeer zuinige auto’s gedurende de jaren 2017 tot en met 2020 wil stimuleren.

Dringende vragen over de elektrische auto?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de elektrische auto, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!