Fiscale autoplannen niet op Prinsjesdag

1 september 2014 | Door redactie

Op Prinsjesdag presenteert de regering de begroting voor 2015 en de bijbehorende maatregelen. Wat u niet in de Miljoenennota hoeft te verwachten, zijn de nieuwe afspraken voor de bijtelling van de auto van de zaak. Die worden pas na Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gestuurd in de zogenoemde tweede autobrief.

Eigenlijk was het plan om het wetsvoorstel voor hervorming van de autobelastingen (BPM, MRB en bijtelling) al in juni naar de Kamer te sturen, maar staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat hij zijn fiscale autoplannen voor 2016 tot en met 2019 pas in het laatste kwartaal van dit jaar bekend zal maken.

Verlaagde bijtellingspercentages op de schop

Het ziet ernaar uit dat in de nieuwe plannen de verlaagde bijtellingspercentages voor zuinige auto’s op de schop gaan. Deze lagere tarieven van 4%, 7%, 14% en 20% zijn zo’n groot succes dat ze de schatkist heel veel geld kosten. Meer dan de helft van de nieuwe leaseauto’s valt nu in een lagere bijtellingscategorie dan de standaard 25%.
Mogelijk verdwijnen de lagere percentages helemaal. Een andere optie is dat de bijtellingspercentages meer getrapt worden, zodat één gram per kilometer verschil in CO2-uitstoot niet meteen 6 procentpunt verschil in bijtelling kan betekenen.

Schrijf u in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief

Als u de maatregelen wilt volgen die wél op Prinsjesdag worden gepresenteerd, bent u bij Rendement aan het goede adres: u kunt zich gratis inschrijven voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief. Op Prinsjesdag ontvangt u dan eerst een beknopt verslag van de ingrijpendste maatregelen die voor 2015 op stapel staan. Later op de avond ontvangt u – zoals u van Rendement gewend bent – de speciale extra Prinsjesdag-nieuwsbrief waarin de plannen van het kabinet voor 2015 zijn uitgewerkt en toegelicht.
Op de themapagina Prinsjesdag 2014 vindt u dan bovendien al het relevante nieuws uit de Miljoenennota voor uw onderneming op een rijtje.