Fiscus vraagt parkeergegevens niet meer op

22 april 2015 | Door redactie

De fiscus vraagt bij parkeerpasaanbieders niet langer gegevens op over uw parkeergedrag om zo uw rittenregistratie te controleren. De algemeen directeur van de Belastingdienst stelt dat de Belastingdienst hiermee te ver ging, hoewel het niet in strijd was met de wet.

In het bericht ‘Fiscus mag parkeergegevens toch opvragen’ las u dat Gerechtshof ’s-Hertogenbosch goedkeurde dat de Belastingdienst gegevens mocht inzien van de aanbieders van parkeerdiensten zoals SMS Parking. De fiscus wilde de gegevens over kenteken, locatie, datum en tijdstip van het parkeren inzien om de rittenregistraties te controleren. Met een rittenregistratie hoeft u immers geen rekening te houden met de bijtelling als uw werknemer de auto van de zaak minder dan vijfhonderd privékilometers per jaar gebruikt.

Eerder verzamelde gegevens vernietigd

Hoewel Gerechtshof ’s-Hertogenbosch destijds oordeelde dat deze gegevensuitvraag door de fiscus geen buitenproportionele schending van de privacy was, heeft de algemeen directeur van de Belastingdienst, Hans Blokpoel, verklaard dat de Belastingdienst deze gegevens niet meer opvraagt voor controles. In een interview met De Correspondent verklaarde de algemeen directeur dat het gebruik van deze gegevens voor hem te ver ging wat betreft uw privacy, ook al mocht het volgens de rechter dus wel. De fiscus heeft de gegevens die ze via de methode had verzameld intussen vernietigd. 

Heeft u vragen over uw rittenregistratie?

MKB AdviesdeskWilt u aantonen dat u minder dan vijfhonder privékilometers per jaar heeft gereden, maar komt u er niet uit met de rittenregistratie? Dan kunt u als Premium-abonnee gratis een vraag hierover stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!