Geen anonieme overtredingen meer in leaseauto

2 september 2013 | Door redactie

Vanaf 1 november 2013 zijn leasemaatschappijen verplicht om de naam van de bestuurder van de leaseauto door te geven aan justitie. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil zo ook veelplegers met een leaseauto aanpakken.

Medewerkers met een auto van de zaak, hebben soms geluk. Als ze een boete krijgen voor een overtreding, is hun naam niet bekend bij justitie omdat de auto op naam van de leasemaatschappij staat. Zij betalen de boete dan wel aan de leasemaatschappij maar als er sprake is van bijvoorbeeld een fikse overtreding (zoals 30 km te hard rijden), ontlopen zij een aantekening op hun naam. Datzelfde geldt als zij regelmatig over de schreef gaan.

Veelplegers krijgen hogere boetes

Justitie pakt veelplegers harder aan. Degene die regelmatig de fout ingaat, kan op een hogere boete rekenen. Om te voorkomen dat veelplegers zich kunnen verbergen achter de leasemaatschappij, zijn leasemaatschappijen vanaf 1 november 2013 verplicht de naam van de bestuurder door te geven aan justitie. Ook bestuurders met leaseauto’s waarvan het kenteken op naam van de leasemaatschappij staat, kunnen dan rekenen op een aantekening als ze flink over de schreef gaan.