Geen eindheffing bij vaste bestuurders auto

5 januari 2016 | Door redactie

Uw organisatie kan de eindheffing voor doorlopend afwisselend gebruik bestelauto niet toepassen als er sprake is van een vaste bestuurder die als enige de auto voor privédoeleinden kan gebruiken. Dit blijkt uit een recente uitspraak van Rechtbank Gelderland.

In deze zaak ging het om een organisatie die zich bezighield met het opbouwen, verhuren en afbreken van steigermateriaal. Voor deze werkzaamheden had de organisatie twee bestelauto’s. Naast de twee vaste bestuurders van deze auto’s maakten ook andere werknemers gebruik van deze bestelauto’s. In de aangifte loonheffingen 2012 en 2013 werd voor deze bestelauto’s de eindheffing doorlopend afwisselend gebruik bestelauto (tool) toegepast. De twee vaste bestuurders van de bestelauto hielden daarom ook geen kilometeradministratie meer bij. De inspecteur was het niet eens met de toepassing van deze eindheffing en legde een naheffingsaanslag met boete op. De organisatie had namelijk gewoon het autokostenforfait moeten toepassen.

Auto ook voor privédoeleinde vaste bestuurders

Rechtbank Gelderland moest zich buigen over deze zaak en bepaalde dat niet aan de voorwaarden voor de eindheffing was voldaan. Het waren namelijk alleen de twee vaste bestuurders die de auto ook voor privédoeleinden konden gebruiken. Deze bestuurders namen de auto ook mee naar huis en konden de auto privé gebruiken. Daarnaast gaf de rechtbank aan dat bijkomstig gebruik van de auto door andere werknemers er niet aan in de weg stond om het autokostenforfait bij één werknemer toe te passen. De organisatie mocht dus niet de eindheffing gebruiken, maar moest eigenlijk een bijtelling tot het loon van de werknemer rekenen. De naheffingsaanslag was dus terecht.
Rechtbank Gelderland, 31 december 2015, ECLI (verkort): 8140