Justitie straks toegang tot naam leaserijder

30 augustus 2013 | Door redactie

Als u of uw werknemers over een auto van de zaak beschikken en hier regelmatig te hard in rijden, kan justitie vanaf dit najaar uw gegevens opvragen bij uw leasemaatschappij. Deze laatste is vanaf 1 november 2013 verplicht die te verstrekken.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dit bevestigd naar aanleiding van berichtgeving over dit onderwerp in het NRC. Minister Opstelten heeft dit besluit genomen omdat de officier van justitie hogere boetes kan opleggen als een automobilist regelmatig een snelheidsovertreding begaat.

Bij kenteken op naam kan justitie veelpleger volgen

De auto van de zaak is populair in Nederland. Honderdduizenden werknemers rijden in een leaseauto. Bij een deel van hen staat het kenteken op naam. Justitie kan in dit geval al rekening houden met veelplegers. Bij het andere deel staat de leasemaatschappij tussen justitie en de leaserijder in. De leasemaatschappij betaalt in dit geval de boete aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), en verhaalt het vervolgens op uw bv of de leaserijder. De nieuwe regeling heeft betrekking op laatstgenoemde groep.