Kortere leasecontracten zijn vaak goedkoper!

11 juni 2012 | Door redactie

Ondernemingen gaan vaak lange leasecontracten aan om kosten te besparen. Maar is dat wel zo verstandig? Nieuwe auto's zijn steeds zuiniger en dit is een belangrijke oorzaak om voor een kortere duur van het leasecontract te kiezen. Het totale kostenplaatje inclusief brandstofkosten is namelijk stukken lager bij kortere leasecontracten. Gezien de huidige brandstofprijzen scheelt dit per auto al snel honderden euro's.

Op het eerste gezicht lijkt het voordeliger om een langer contract aan te gaan, maar het totale kostenplaatje inclusief brandstof spreekt dit vaak tegen. Met een behoorlijk wagenpark kan dit tot een aanzienlijke kostenbesparing leiden!

Kijk naar het totale kostenplaatje

Kijk dus naar het totale kostenplaatje van de leaseauto in plaats van de maandelijkse kosten. De leasekosten kunt u zelf beheren aan de hand van onderstaande aandachtspunten. Let dus goed op onderstaande punten bij het maken van een keuze voor de contractduur:

  • Kijk naar de totale kosten in plaats van alleen naar het leasetarief. Brandstof bedraagt ongeveer 30% van de autokosten. Gezien de stijgende brandstofprijzen een onmisbare kostenpost.
  • Het gemiddelde brandstofverbruik van nieuw aangeschafte auto's daalt per jaar al snel enkele procenten doordat leaserijders voor steeds zuiniger auto’s kiezen en de auto’s zelf ook steeds zuiniger worden. Neem dit dus mee in uw berekeningen van de jaarlijkse brandstofkosten.
  • Bij langere contracten is het lastiger om de kosten van de leaseauto vooraf in te schatten, waardoor de kans op hercalculatie groter is. Dit kan voor de onderneming natuurlijk gevolgen hebben voor de resterende leasekosten.
  • Voor de leaserijder is de bijtelling van belang. Nieuwe auto's hebben soms een lagere bijtelling. Daarnaast wijzigen de bijtellingsregels steeds vaker.