Kosten auto van de zaak niet in vrije ruimte

26 september 2016 | Door redactie

Als uw organisatie werknemers een auto van de zaak ter beschikking stelt die ze ook vrij privé gebruiken, moeten de betreffende werknemers een bijtelling op hun loon krijgen. Het is niet toegestaan om die bijtelling in de vrije ruimte te stoppen.

De werkgever kan niet alle vormen van loon aanwijzen als eindheffingsbestanddeel en zo voor de werknemer onbelast laten. De loonbijtelling (tool) voor privégebruik van een auto van de zaak is bijvoorbeeld altijd loon van de werknemer, dat dus normaal moet worden belast. Uw organisatie mag dit loon in natura niet aanwijzen als eindheffingsloon en ten laste van de vrije ruimte laten komen.

Eigen bijdrage in mindering op bijtelling

Als de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor het privégebruik vanuit zijn nettoloon, mag dit bedrag wel in mindering worden gebracht op de bijtelling privégebruik. Er moet dan wel van tevoren zijn afgesproken (tool) dat de bijdrage bestemd is voor het privégebruik.

Extreme beveiligingsmaatregelen wel in de vrije ruimte

De bijtelling over de kosten van extreme beveiligingsmaatregelen van de auto van de zaak mag de werkgever wel in de vrije ruimte onderbrengen. Denk hierbij aan kogelwerend glas, doorrijbanden of deurbepantsering; geen zaken die voor de gemiddelde werknemer aan de orde zijn dus.