Let op! Winterbanden zijn soms verplicht

7 november 2016 | Door redactie

Werknemers met een auto van de zaak die ook in het buitenland rijden, moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk verplicht zijn om met winterbanden te rijden. In sommige landen is het rijden met winterbanden wettelijk verplicht.

Werknemers die zakenreizen maken in het buitenland met de auto van de zaak of die met de auto van de zaak op vakantie gaan in het buitenland, moeten controleren of ze in het land van bestemming verplicht zijn om met winterbanden te rijden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland zijn winterbanden echter wel verplicht en sommige Europese landen verplichten het gebruik van winterbanden bijvoorbeeld bij winterse omstandigheden. Zo’n verplichting geldt dan voor een bepaalde periode in het jaar en wordt eventueel aangegeven met een verkeersbord. Als de werkgever de winterbanden betaalt, vallen de kosten daarvan onder de intermediaire kosten. De kosten hoeven dan niet ondergebracht te worden in de vrije ruimte of belast te worden bij de werknemer.

Landen die winterbanden verplichten

Op de kaart van de consumentenbond hieronder kunt u zien in welke landen winterbanden verplicht zijn. Rijdt een werknemer met een auto van de zaak op zomerbanden terwijl winterbanden verplicht zijn, dan kan hij een boete krijgen. Raakt hij betrokken bij een ongeluk, dan kan het zelfs betekenen dat hij (deels) aansprakelijk gesteld wordt voor de schade. Zomerbanden hebben namelijk minder grip op de weg waardoor de remweg langer is en de auto makkelijker kan wegslippen. Dit kan betekenen dat de verzekering de schade niet of slecht deels vergoedt.  

Winterbanden verplicht