MIA geldt ook voor zeer zuinige auto’s

30 januari 2013 | Door redactie

U kunt dit jaar ook profiteren van de milieu-investeringsaftrek (MIA) als u een zeer zuinige auto aanschaft. Dit zijn auto’s met een bijtelling van 14% in de loon- en inkomstenbelasting. Schaft u zo’n auto aan dan krijgt u een extra aftrek van de winst van 13,5% van de investering.

In het bericht ‘Nieuwe milieu- en energielijst voor 2013’ kon u al lezen dat de nieuwe milieulijst bekend was. De MIA geldt namelijk alleen voor bepaalde bedrijfsmiddelen die in deze lijst genoemd staan. Een opvallende wijziging ten opzichte van vorig jaar is dat u de MIA nu ook kunt toepassen bij auto’s met een bijtelling van 14%. U kon de MIA (aftrek 36%) al toepassen voor auto’s met een nihilbijtelling.

VAMIL vervalt voor zuinige auto’s

Vorig jaar kon u voor deze zeer zuinige auto’s nog wel willekeurig afschrijven over 75% van de boekwaarde (VAMIL). Deze mogelijkheid vervalt voor deze auto’s en daarvoor in de plaats komt nu de MIA. Voor auto’s met een nihilbijtelling kunt u zowel de VAMIL als de MIA toepassen. Voorwaarde voor de MIA is dat het moet gaan om een nieuwe auto, die u heeft gekocht of geleased. Niet elke vorm van leasen is hierbij toegestaan. De MIA geldt alleen bij financial lease. U kunt de MIA aanvragen bij Agentschap NL.