Niet opnieuw bezwaar BTW-correctie auto 2013

10 januari 2014 | Door redactie

U hoeft voor 2013 niet opnieuw een bezwaar in te dienen, als u in 2011 of 2012 al bezwaar heeft ingediend tegen de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak. Dit geldt ook als u aangesloten bent bij een collectief bezwaar. In dat geval gaat de inspecteur er vanuit dat u tevens bezwaar maakt tegen de BTW-aangifte over 2013.

Sinds 1 juli 2011 is het systeem voor het berekenen van de BTW-correctie gewijzigd. Het gevolg is dat de BTW-correctie niet langer aansluit bij de bijtelling voor het privégebruik van de auto in de loon- en inkomstenbelasting. Vanaf dat moment moet u voor de BTW-correctie uitgaan van het werkelijk gebruik van de auto of het forfait van 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief BTW en BPM).

Collectief bezwaar BTW-correctie

Tegen deze berekening van de BTW-correctie is vaak bezwaar aangetekend. Voor 2012 was het al mogelijk om collectief bezwaar in te dienen tegen de BTW-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak. Had u in 2011 al bezwaar aangetekend, dan was het niet nodig om dat voor 2012 weer te doen. De inspecteur nam het bezwaar dan ambtshalve ook voor 2012 in aanmerking.

Eenmalig bezwaar maken was voldoende

De proefprocedures zijn echter nog niet afgerond en dus stond de vraag nog open of dezelfde regeling als vorig jaar van kracht was. De Belastingdienst heeft nu aangegeven dat u niet opnieuw bezwaar hoeft te maken als u over 2011 of 2012 al bezwaar heeft gemaakt. De inspecteur neemt het bezwaar dan ambtshalve mee voor 2013. Daarnaast blijft het mogelijk om voor nieuwe klanten een collectief bezwaar in te dienen.

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand bericht, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!