Nóg veel meer files op komst

12 december 2016 | Door redactie

Het zal werknemers steeds meer moeite gaan kosten om tijdig op hun werk of op een afspraak te verschijnen als ze met de auto reizen. Volgens minister Schultz neemt het 'reistijdverlies' tot 2021 namelijk met 38% toe ten opzichte van 2015.

Werknemers die met de auto (van de zaak) reizen, zullen steeds vaker met files te maken krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Schultz van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat het 'reistijdverlies' tot 2021 met 38% toeneemt ten opzichte van 2015. Bij die berekening is al rekening gehouden met de aanleg van extra wegen. De toename van het verkeer op de snelwegen is voornamelijk een gevolg van de aantrekkende economie en de lage brandstofprijzen.

Manieren om files te omzeilen

De spits omzeilen is één van de manieren waarmee werknemers kunnen voorkomen dat ze een aanzienlijk deel van hun werkdag in de file staan. Door de toename van het aantal files zal een half uurtje eerder vertrekken echter niet meer voldoende zijn. Maatregelen zoals flexibele werktijden, thuiswerken en Het Nieuwe Werken zullen dan effectiever zijn. Daarnaast is het de moeite waard om werknemers te stimuleren om gebruik te maken van openbaar vervoer en de (elektrische) fiets. Of de reistijd van een werknemer tot de arbeidstijd behoort, is afhankelijk van een aantal zaken. Dit kunt u bepalen met dit stroomschema (tool).