Papieren verklaring zakelijk gebruik verdwijnt

23 juli 2012 | Door redactie

U moet de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ voortaan digitaal indienen en intrekken bij de Belastingdienst. Het papieren formulier kunt u niet meer downloaden en is dus niet meer te gebruiken. U vindt het digitale formulier op het beveiligde gedeelte van de website van de fiscus.

Deze verklaring is bestemd voor werknemers die niet privé rijden met de bestelauto van de zaak. Zo lang dit niet het geval is, is het indienen van het formulier voldoende om onder de bijtelling uit te komen. Het bijhouden van een rittenadministratie is dus onnodig. Dit was in de praktijk een tijdrovende klus voor de werknemer, terwijl de bestelauto in de meeste gevallen niet privé werd en wordt gebruikt. Met het formulier verklaren uw werknemer en u op eenvoudige wijze dat de bestelauto inderdaad niet privé wordt ingezet. 

Digitaal intrekken bij privégebruik

Blijkt uw werknemer na het indienen van de verklaring toch privékilometers te hebben gereden met de bestelauto, dan moet u de verklaring meteen digitaal intrekken. Ook moet u bijtelling gaan rekenen voor dat kalenderjaar. Bovendien zal de werknemer een rittenadministratie bij moeten houden. Voldoet u niet aan uw meldingsplicht, terwijl u van het privégebruik op de hoogte was, dan kunt u een naheffingsaanslag en een boete krijgen. Als u niet op de hoogte was van het privégebruik, zijn de naheffingsaanslag en de boete voor de werknemer bestemd.