Parkeergegevens blijven ongrijpbaar voor fiscus

27 november 2013 | Door redactie

Om fraude van leaserijders aan te pakken, wilde de Belastingdienst graag inzage in de parkeergegevens van SMS Parking. De rechter in Den Bosch heeft echter aangegeven dat het een inbreuk is op de privacy om alle parkeergegevens in te zien. SMS Parking weigerde dus terecht inzage.

Heeft u een auto van de zaak, dan krijgt u in principe te maken met een bijtelling voor het privégebruik. Deze bijtelling is te voorkomen door niet meer dan vijfhonderd kilometer privé te rijden. U moet dat wel kunnen bewijzen. Een sluitende rittenadministratie is daarvoor een goed middel. De Belastingdienst wil echter wel controleren of u niet te veel privékilometers heeft gemaakt.

Privacygevoelige informatie

Voor deze controle scant de fiscus regelmatig de kentekens van auto’s bij onder andere pretparken en grensovergangen. Recent eiste de Belastingdienst ook alle parkeergegevens van SMS Parking op, maar die weigerde om de gegevens te verstrekken. De Belastingdienst probeerde daarna zijn gelijk te halen bij de rechter. Die eis van de fiscus ging volgens de rechter echter veel te ver. Het ongelimiteerde karakter van de privacygevoelige informatie stond een toewijzing in de weg. SMS Parking hoefde de gegevens dus niet te verstrekken. De fiscus gaat deze uitspraak nu aanvechten in een hoger beroep.
Rechtbank Oost-Brabant, 26 november 2013, ECLI (verkort): 6553