Parkeergegevens blijven voortaan toch geheim

29 april 2015 | Door redactie

Van de rechter mocht de Belastingdienst voor de controle van de rittenadministratie de parkeergegevens opvragen bij parkeeraanbieders. Recent heeft de algemeen directeur van de Belastingdienst echter toch aangegeven deze gegevens niet langer op te vragen, omdat hij vond dat de privacy daardoor toch te veel in het geding kwam.

In het bericht ‘Fiscus mag parkeergegevens toch opvragen’ las u dat Gerechtshof ’s-Hertogenbosch goedkeurde dat de Belastingdienst gegevens mocht inzien van de aanbieders van parkeerdiensten zoals SMS Parking. De fiscus wilde de gegevens over kenteken, locatie, datum en tijdstip van het parkeren inzien om de rittenregistraties te controleren. Een sluitende rittenadministratie kan namelijk de bijtelling voorkomen als er met de auto van de zaak niet meer dan vijfhonderd kilometer privé wordt gereden.

Gegevensuitvraag fiscus gaat te ver

Hoewel Gerechtshof ’s-Hertogenbosch destijds oordeelde dat deze gegevensuitvraag door de fiscus geen buitenproportionele schending van de privacy was, heeft de algemeen directeur van de Belastingdienst, Hans Blokpoel, verklaard dat de Belastingdienst deze gegevens niet meer opvraagt. In een interview met De Correspondent verklaarde de algemeen directeur dat het gebruik van deze gegevens voor hem te ver ging wat betreft de privacy, ook al mocht het volgens de rechter dus wel. De fiscus heeft de gegevens die ze via de methode had verzameld intussen vernietigd.