Per 2017 nog twee bijtellingstarieven over

25 juni 2015 | Door redactie

Per 2017 zullen er waarschijnlijk nog maar twee bijtellingstarieven gelden voor privégebruik van de auto van de zaak. Het ziet ernaar uit dat de meeste auto’s onder het 22%-tarief zullen vallen. Voor privégebruik van volledig elektrische auto’s wordt de bijtelling 4%.

U las in het nieuwsartikel ‘Voorstel aanpassing bijtellingstarieven’ al over de plannen van verschillende belangenorganisaties om de bijtelling bij privégebruik van de auto van de zaak te hervormen. Uit de Autobrief II (pdf) die onlangs werd gepubliceerd, blijkt dat staatssecretaris Wiebes van Financiën veel van deze plannen heeft overgenomen. Als de maatregelen uit de Autobrief door de Tweede en Eerste Kamer komen, zijn er per 2017 nog maar twee bijtellingscategorieën voor het privégebruik van de auto van de zaak.

Alleen volledig elektrische auto’s vallen onder verlaagd tarief

Vrijwel alle auto’s van de zaak waarin de werknemer ook privé rijdt, gaan dan onder het bijtellingstarief van 22% vallen. Alleen voor volledig elektrische auto’s is er een verlaagd tarief van 4%. Deze lage bijtelling geldt over de eerste € 50.000 van de aanschafwaarde.
De nieuwe bijtellingspercentages gaan niet gelden voor lopende contracten. Daarvoor blijven de regels van kracht die van toepassing waren op het moment dat het contract werd afgesloten. U krijgt dus alleen met deze nieuwe bijtellingscategorieën te maken als u vanaf 2017 een nieuw (lease)contract afsluit.