Per 2019 22% bijtelling bij privégebruik auto

22 juni 2015 | Door redactie

Het ziet ernaar uit dat er per 2019 nog maar twee bijtellingstarieven gelden voor privégebruik van de auto van de zaak. De meeste auto’s vallen dan onder het 22%-tarief. Voor privégebruik van volledig elektrische auto’s wordt de bijtelling 4%.

U las in het nieuwsartikel ‘Per 2017 7% of 20% bijtelling auto van de zaak?’ al over de plannen van verschillende belangenorganisaties om de bijtelling bij privégebruik van de auto van de zaak te hervormen. Uit de Autobrief II (pdf) die onlangs werd gepubliceerd, blijkt dat staatssecretaris Wiebes van Financiën veel van deze plannen heeft overgenomen. Als de maatregelen uit de Autobrief door de Tweede en Eerste Kamer komen, zijn er per 2019 nog maar twee bijtellingscategorieën voor het privégebruik van de auto van de zaak.

Alleen verlaagd tarief voor volledig elektrische auto’s

Vrijwel alle auto’s van de zaak waarin de werknemer ook privé rijdt, gaan dan onder het bijtellingstarief van 22% vallen. Alleen voor volledig elektrische auto’s is er een verlaagd tarief van 4%. Deze lage bijtelling geldt over de eerste € 50.000 van de aanschafwaarde.
De aanpassing van de bijtellingstarieven gebeurt niet in één klap, maar stapsgewijs. Daarbij geldt:

2015-06-22 - Uitstootgrenzen 2015-2019 volgens Autobrief II

De nieuwe bijtellingspercentages gaan niet gelden voor lopende contracten. Daarvoor blijven de regels van kracht die van toepassing waren op het moment dat het contract werd afgesloten. U krijgt dus alleen met deze nieuwe bijtellingscategorieën te maken als u vanaf 2017 een nieuw (lease)contract afsluit.