Privéritjes zijn verboden terrein voor u

Medewerkers met een auto van de zaak hebben ook recht op hun privacy. Dat klinkt misschien heel logisch maar in de praktijk wordt hun privacy steeds vaker geschonden. Steeds meer werkgevers kunnen namelijk precies zien waar hun medewerkers met een auto van de zaak uithangen, ook in het weekend. Dat komt door de ingebouwde registratiekastjes.

7 januari 2013 | Door redactie

Werkgevers bouwen steeds vaker zogenoemde blackboxes in bij de leaseauto’s van hun medewerkers. Dat is prima om bij te houden hoeveel kilometers uw medewerkers rijden met de auto van de zaak. Het is echter niet de bedoeling dat u ook zicht krijgt op de privéritjes van uw medewerkers. Steeds meer werkgevers kunnen echter precies zien waar hun medewerkers ‘s avonds en in het weekend uithangen en dat is een serieuze aantasting van de privacy.

Een keurmerk voor blackboxen

Zodra u zicht heeft op de privéritten van uw medewerkers overtreedt u de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). De Vereniging Auto van de Zaak – die zich inzet voor de belangen van de leaserijder – erkent het probleem en timmert flink aan de weg om het gebruik van de blackboxes in goede banen te leiden. Zo werkt de vereniging aan een keurmerk voor de registratiekastjes dat voor helder beleid moet zorgen. Wilt u voorkomen dat u de wet overtreedt, dan kunt u beter het keurmerk afwachten voor de aanschaf van de blackboxen.