Rekenkamer: bijtelling auto moet minstens 30% zijn

De Algemene Rekenkamer heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de autobelastingen. De Rekenkamer trekt hier onder andere de conclusie uit dat de 22% bijtelling voor de auto van de zaak veel te laag is. Het percentage moet minstens 30% worden.

28 november 2019 | Door redactie

In 2016 is er door de toenmalige staatssecretaris van Financiën in een toelichting op de Autobrief II aangegeven dat het bijtellingspercentage (tool) is gebaseerd op de besparingswaarde en de gemaakte kosten. Maar de Algemene Rekenkamer kan nergens een verdere onderbouwing van dit percentage vinden.

Bijtelling is veel te laag

Uit het onderzoek van de Kamer komt naar voren dat de tot nu toe gehanteerde bijtelling ook veel te laag is. Uit een rapport van de OESO bleek in 2014 al  dat rijders met een auto van de zaak maar 70% van het privévoordeel echt betalen door de bijtelling. Het toen geldende percentage van 25 had toen dus al meer dan 31% moeten zijn. Dit zou voor nu betekenen dat het percentage van 22 boven de 30% uitkomt.

Aanpassing van percentage nodig of niet

Omdat de onderbouwing van het percentage niet te vinden is, heeft de Rekenkamer de staatssecretaris geadviseerd om met een goede onderbouwing van de 22%-bijtelling te komen. Aan de hand hiervan kan het kabinet dan beter beoordelen of het percentage aangepast moet worden of niet.

Bijlagen bij dit bericht