Smartphone is gevaar op de weg

30 september 2015 | Door redactie

Even kijken wat het knipperende lampje op de smartphone betekent, leidt tot tientallen doden en honderden gewonden per jaar. De overheid lanceert daarom en nieuwe campagne: Onderweg ben ik offline. Breng deze campagne ook onder de aandacht van uw medewerkers die vaak onderweg zijn met de auto van de zaak.

Veel bestuurders kunnen tijdens het rijden de verleiding niet weerstaan om even te kijken naar een net binnengekomen mail, bericht, of Twitter- en Facebookmelding. Dit geldt ook voor uw medewerkers die onderweg zijn met de auto van de zaak. Hoewel de aandacht misschien maar even verslapt, nemen bestuurders grote risico’s.  Het is namelijk onmogelijk om tegelijkertijd aandacht te hebben voor het verkeer én voor de smartphone. En dat is nu net wat de overheid probeert duidelijk te maken in de campagne Onderweg ben ik offline. Een voorbeeld: een bestuurder die met 100 km per uur over de snelweg rijdt, legt 90 meter (de lengte van een voetbalveld) af in de drie seconden dat hij op het scherm van zijn smartphone kijkt.

Zet uw smartphone op stil

De campagne Onderweg ben ik offline is onderdeel van de brede campagne 'Aandacht op de weg'. Met de campagne probeert de overheid bestuurders bewust te maken van de gevaren die ontstaan als zij hun aandacht even laten verslappen. Om te voorkomen dat bestuurders in de verleiding komen hun smartphone te gebruiken tijdens het rijden, raadt de overheid aan de smartphone op stil te zetten tijdens deelname aan het verkeer.
Attendeer ook uw medewerkers op de gevaren van het gebruik van een smartphone tijdens deelname aan het verkeer. Vooral medewerkers die veel op de weg zijn met de auto van de zaak, zullen bewust moeten kiezen wanneer zij wel en niet bereikbaar zijn. Naast een fikse verkeersboete, riskeren zij ook hun veiligheid en die van andere weggebruikers.