Toegang tot autosleutels? Bijtelling!

20 augustus 2015 | Door redactie

Heeft u als dga eenvoudig toegang tot de sleutels van een auto van uw bv? Dan kan de inspecteur al concluderen dat er sprake is van een terbeschikkingstelling en van mening zijn dat u rekening moet houden met de bijtelling. Tot deze conclusie kwam Gerechtshof Amsterdam onlangs.

Het draaide in deze zaak om een bv die een aantal naheffingsaanslagen te verwerken kreeg omdat ze volgens de fiscus geen rekening had gehouden met de bijtelling voor haar dga. De sleutels van de auto, die op naam stond van de bv, werden altijd bewaard in een sleutelkluis op kantoor. De auto stond buiten kantooruren geparkeerd achter een hek. De sleutel van dit hek lag in dezelfde sleutelkluis. De bv hield daarom geen rekening met de bijtelling, maar volgens de inspecteur was dit niet terecht. De bv vocht de naheffingsaanslagen aan bij de rechter.

Toegang tot auto leidt tot bijtelling

De inspecteur stelde dat de auto ter beschikking was gesteld aan de dga. Het gerechtshof was het met de fiscus eens. De rechter stelde dat de terbeschikkingstelling was aangetoond door het feit dat de dga eenvoudig toegang had tot de sleutels van de auto en het hek. En aangezien er sprake was van terbeschikkingstelling, had de dga een sluitende rittenadministratie moeten overleggen om aan te tonen dat hij minder dan 500 privékilometers had gereden met die auto. Aangezien hij dat niet kon, bleven de naheffingsaanslagen in stand.
Gerechtshof Amsterdam, 21 mei 2015, ECLI (verkort): 2283