Tweede Kamer stemt in met Autobrief 2.0

13 april 2016 | Door redactie

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel Wet uitwerking autobrief 2.0. In dit wetsvoorstel staan plannen om de autobelastingen voor de periode 2017 – 2020 aan te passen. Het voorstel zorgt onder andere voor een vereenvoudiging van de bijtellingstarieven in de loon- en inkomstenbelasting voor het privégebruik van de auto van de zaak.

De Tweede Kamer heeft op 12 april ingestemd met de voorstellen in de Autobrief 2.0 (tool) van Staatsecretaris Wiebes. De komende jaren gaan de autobelastingen op de schop. Hierdoor zullen de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM), de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de bijtelling voor de auto van de zaak (tool) wijzigen. Per 2019 zijn er nog maar twee bijtellingscategorieën: 4% en 22%. Voor plugin hybridevoertuigen gaan stapsgewijs de regels van reguliere auto’s gelden. Nulemissie-auto’s blijven profiteren van de huidige voordelen. 

Opkoopregeling voor oude dieselauto’s

Bij dit wetsvoorstel zijn ook enkele moties aangenomen. De aanschaf van tweedehands plugin hybridevoertuigen moet voorlopig aantrekkelijk blijven. Voor deze voertuigen blijft in 2019 en 2020 het huidige reguliere tarief in de MRB van toepassing. Voor oude zeer vervuilende dieselauto’s zonder roetfilter gaat vanaf 2019 een toeslag gelden in de MRB. De regering moet een opkoopregeling voor deze auto’s uitwerken. De reden is dat veel eigenaren van oude dieselauto’s niet genoeg financiële middelen hebben om hun auto te vervangen. Nu moet de Eerste Kamer nog haar mening over dit wetsvoorstel  geven.