Verkeersboetes stijgen in 2016

18 december 2015 | Door redactie

Op Prinsjesdag werd al aangekondigd dat de tarieven voor verkeersboetes voor 2016 stijgen. Het Openbaar Ministerie heeft nu alle boetetarieven voor volgend jaar gepubliceerd. Een overtreding van werknemers met een auto van de zaak kan uw organisatie duur komen te staan.

Het Openbaar Ministerie (OM) verhoogt de boetebedragen sinds 2010 ieder jaar. Zo kostte het overschrijden van de maximumsnelheid buiten de bebouwde met 10 kilometer per uur in 2010 € 29. In 2016 gaat dit € 61 kosten.
De stijging van de boetetarieven in 2016 is een gevolg van een indexatie van 1,1%, stijgende administratiekosten bij verkeersboetes en de afronding van de boetebedragen. Momenteel rekent het OM € 7 administratiekosten voor het bijna volledig geautomatiseerde boetesysteem, volgend jaar wordt dat € 9. Daarnaast rondt het OM de snelheidsboetes af op hele euro’s die hierdoor stijgen en de overige boetes op tientallen, deze blijven ongewijzigd.

Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe hoger de boete

Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe hoger de boete uitvalt. De passagiers van een bus of tram geen gelegenheid geven om in te stappen, gaat in 2016 bijvoorbeeld € 370 kosten, bumperkleven € 280 en geen voorrang verlenen gaat € 230 kosten. Parkeerboetes variëren van € 90 tot € 140 net als boetes voor onjuist gebruik van verlichting. De boetes voor snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom variëren van € 24 tot € 325 en buiten de bebouwde kom van € 11 tot € 410.

Verkeersboetes voor rekening van de organisatie

Maakt een werknemer met een auto van de zaak een overtreding, dan staat de boete meestal op naam van uw organisatie. Kiest de werkgever ervoor zo’n boete niet te verhalen op de werknemer die de overtreding heeft begaan, dan moeten de kosten opgenomen worden in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Dit is echter alleen mogelijk als aan de gebruikelijkheidstoets (tool) is voldaan. Verhaalt de werkgever de boete wel op de werknemer, dan houdt hij het boetebedrag in op zijn nettosalaris.