Verklaring zakelijk gebruik bestelauto

9 januari 2012 | Door redactie

Uw werknemer moet zelf het zakelijk gebruik van een bestelauto van de zaak bewijzen. Gebruikt de werknemer de bestelauto alleen zakelijk, laat dan de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ invullen. Bent u op de hoogte van het privégebruik en beschikt uw werknemer dus onterecht over zo’n verklaring, dan bent u ook medeplichtig!

Uw werknemer moet de ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ downloaden en invullen, als de werknemer de bestelauto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt. Door de verklaring op te sturen naar de Belastingdienst in Heerlen, vervalt de plicht om een rittenregistratie bij te houden om onder de bijtelling voor privégebruik uit te komen. Voorheen was de rittenregistratie verplicht om onder de bijtelling uit te komen, ook als er geen privékilometers met de bestelauto gereden werden. 

Vermoeden privégebruik?

De verantwoordelijkheid om rechtvaardig met de verklaring om te gaan ligt bij de werknemer. De werknemer moet als de bestelauto voor privédoeleinden gebruikt wordt, dit melden bij de werkgever. Bent u als onderneming op de hoogte van het privégebruik, dan bent u ook medeplichtig! U moet er dus zeker van zijn dat de werknemer alleen zakelijke kilometers maakt.
Rijdt uw werknemer toch privékilometers met de bestelauto, dan krijgt u de naheffingsaanslag opgelegd en mogelijk ook een boete van maximaal € 4.920. Vermoedt u dat een werknemer privékilometers rijdt, bespreek dit dan met uw werknemer. U kunt hem een voorstel doen om het formulier in te trekken. Gaat de werknemer hier niet mee akkoord, meld dit dan bij de Belastingdienst door een brief te sturen naar het Landelijk Coördinatiecentrum Auto in Almelo.