Voorbarige conclusie belasting dieselauto

6 februari 2015 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft onlangs aangegeven dat hij de Autobrief 2.0 met alle autoplannen voor de periode 2017 tot en met 2020 eind juni naar de Tweede Kamer stuurt. Onlangs kon uit een Kamerbrief van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu echter al worden afgeleid dat dieselrijders in de toekomst te maken krijgen met een lastenverzwaring. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft dit nu ontkend.

Mansveld gaf in haar brief aan dat ze zich blijft inzetten voor schoner verkeer. Een belangrijk onderdeel van haar strategie is dat de testprocedures van auto’s beter moeten aansluiten bij de CO2-uitstoot in de praktijk. Het resultaat uit testprocedures bepaalt namelijk ook de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting. Ze gaf aan in gesprek te gaan met Wiebes om de verkoop van het aantal dieselpersonenauto’s te beperken.

Geen plannen verhoging belasting dieselauto’s

Hieruit kon mogelijk de conclusie getrokken worden dat het kabinet plannen heeft om de belasting op nieuwe dieselauto’s te verhogen. Wiebes heeft in een reactie inmiddels echter aangegeven dat er geen plannen zijn om de belasting op nieuwe dieselauto’s te verhogen. Het kabinet zal de komende tijd wel overleggen over alle auto gerelateerde onderwerpen.