Voorstel aanpassing bijtellingstarieven

5 juni 2015 | Door redactie

Onlangs hebben verschillende belangenorganisaties bij staatssecretaris Wiebes van Financiën een voorstel ingediend voor de toekomst van de bijtellingstarieven. In hun voorstel is uitgewerkt dat de huidige vijf bijtellingstarieven voor het privégebruik van de auto van de zaak vervangen zouden moeten worden door twee tarieven: 7% en 20%. Alleen volledig elektrische auto’s zouden volgens deze plannen onder het lage tarief van 7% moeten vallen. De overige voertuigen betalen het hoge tarief van 20%.

Op dit moment zijn er vijf bijtellingstarieven in de loon- en inkomstenbelasting: 4%, 7%, 14%, 20% en 25%. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Een volledig elektrische auto betaalt in 2015 een bijtelling van 4%. Voor de zomer komt de staatssecretaris met de Autobrief 2.0, waarin de plannen staan voor de autobelastingen in de periode 2017 tot 2020.

Het doel van het voorstel is het systeem versimpelen

De ANWB, Bovag, Natuur&Milieu, RAI Vereniging en de Vereniging voor Nederlandse Autoleasemaatschappijen geven in een brief aan de staatssecretaris aan hoe zij over de toekomst van de autobelastingen denken. Ze stellen voor om het systeem te versimpelen door nog slechts twee bijtellingstarieven te gebruiken. Alleen volledig elektrisch rijden zou nog fiscaal gestimuleerd moeten worden met een lagere bijtelling van 7%. De overige benzine- en dieselauto’s – en dus ook de hybride auto’s – vallen dan onder het hogere tarief van 20%. Daarnaast moet de vrijstelling motorrijtuigenbelasting (MRB) voor volledig elektrische auto’s in stand blijven. Voor hybride auto’s gaat deze vrijstelling per 2016 al voor de helft vervallen. Er gaat dan een halftarief voor de MRB gelden. Het is nu afwachten of de staatssecretaris deze voorstellen van de belangenorganisaties overneemt in zijn Autobrief 2.0, die eind juni wordt verwacht.

Dringende vragen over de bijtelling?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de bijtelling, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!