Werknemer tankt verkeerde brandstof: uw zorg?

2 april 2015 | Door redactie

Stel u heeft uw werknemer een leaseauto ter beschikking gesteld. Deze auto rijdt op diesel, maar uw werknemer staat even te dagdromen bij de pomp en gooit de tank vol met benzine. Wie draait dan op voor de ontstane schade aan de leaseauto? Onlangs moest het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak zich over dit vraagstuk buigen toen een werkgever en werknemer er onderling niet uitkwamen.

In principe bent u als werkgever aansprakelijk als uw werknemer onder werktijd schade aan zijn auto van de zaak toebrengt. Onder omstandigheden kunt u ook aansprakelijk zijn voor schade die de werknemer buiten werktijd toebrengt aan zijn leaseauto. Een uitzondering geldt bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. In dat geval ligt de aansprakelijkheid bij de werknemer. Dit uitgangspunt stond dan ook aan de basis van de uitspraak van het gerechtshof.

Werknemer gooide tank leaseauto vol onder werktijd

In de zaak stonden een werkgever en werknemer tegenover elkaar omdat de werknemer zijn leaseauto had volgegooid met benzine in plaats van de voorgeschreven diesel. Dit leidde tot schade aan de auto. De werkgever wilde die schade op de werknemer verhalen en haalde aan dat de werknemer de vergissing buiten werktijd had begaan. Volgens de werkgever was de werknemer daarom aansprakelijk, ongeacht de intenties bij het tanken. Het hof stelde echter dat de werknemer voor zijn werk op weg was naar een vergadering. De handeling vond hierdoor plaats tijdens werktijd. 

Geen kwade opzet bij het beschadigen leaseauto

Ook oordeelde het hof dat de werknemer niet met opzet of bewuste roekeloosheid verkeerd had getankt. Een dergelijke fout kan een autobestuurder nu eenmaal maken. Bovendien had de werknemer de fout nooit eerder begaan en was hij niet de eerste in de organisatie die verkeerd had getankt. Volgens de werkgever gebeurde dit wel eens vaker. Daarnaast kon de werkgever niet terugvallen op de leaseregeling, want de algemene formuleringen hierin waren onvoldoende om de werknemer aansprakelijk te kunnen stellen. De aansprakelijkheid lag daarom bij de werkgever.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 17 maart 2015, ECLI (verkort): 1908