Bij het ter beschikking stellen van een auto van de zaak moet de werkgever een aantal knopen doorhakken, voordat de werknemer de auto in kan stappen. Er moeten afspraken worden vastgelegd en er zijn diverse administratieve handelingen nodig. Deze toolbox laat zien welke zeven stappen de werkgever moet doorlopen om werknemers zonder problemen in een auto van de zaak te laten rijden.
Het hele proces rond de auto van de zaak in kaart gebracht
Bij het ter beschikking stellen van een auto van de zaak moet de werkgever een aantal knopen doorhakken, voordat de werknemer de auto in kan stappen. Er moeten afspraken worden vastgelegd en er zijn diverse administratieve handelingen nodig. Deze toolbox laat zien welke stappen de werkgever moet doorlopen om werknemers zonder problemen in een auto van de zaak te laten rijden.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond. |
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 30-01-2024
Met behulp van deze checklist maakt u de belangrijkste keuzes en voert u de checks uit bij het uitdelen van een auto van de zaak.
Nieuws Auto van de zaak Publicatiedatum: 20-12-2017
Werkgevers die werknemers een auto van de zaak aanbieden, kunnen die kopen of leasen. De keuze heeft gevolgen voor het eigenaarschap en de kosten. Wat zijn nu precies de verschillen?
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 28-07-2023
Welke vorm en afspraken zijn voor uw organisatie optimaal als het gaat om het leasen van een bedrijfsauto? Bekijk het stappenplan.
Nieuws Auto van de zaak Publicatiedatum: 27-03-2019
Als uw organisatie aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking gesteld heeft, mag de werkgever die ook weer intrekken. Daarvoor heeft hij wel een eenzijdig wijzigingsbeding én een zwaarwegend belang voor nodig. De werknemer kan bovendien recht hebben op een compensatie. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Alkmaar.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 08-08-2019
Dit reglement zet de rechten en plichten van een werknemer met een auto van de zaak zwart-op-wit.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-08-2019
Gebruik dit model om een afspraak te maken met een werknemer over een verbod op privégebruik van een (bestel)auto van de zaak.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 01-04-2021
Als uw werknemer een auto van de zaak heeft waar hij ook privé mee rijdt, moet u met meer zaken rekening houden dan alleen de bijtelling.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 30-01-2024
Leer met behulp van deze tool welk bewijs aanvaardbaar is rond de bijtelling privégebruik auto van de zaak en welke onaanvaardbaar is.
Infographic Auto van de zaak Publicatiedatum: 21-11-2024
De werkgever hoeft geen rekening te houden met de bijtelling voor het privégebruik van de (bestel)auto van de zaak als hij een 'Verklaring geen privégebruik auto' of een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' heeft gekregen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee verklaringen?
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 30-01-2024
Laat uw organisatie niet opdraaien voor de bijtelling bij het privégebruik van de auto van de zaak. Bekijk het stappenplan.
Infographic Auto van de zaak Publicatiedatum: 04-04-2023
Als een werkgever een werknemer een auto van de zaak ter beschikking stelt moet de werkgever in principe rekening houden met een bijtelling. Maar in sommige situaties hoeft dit niet. Om na te gaan of er wel of geen bijtelling moet worden gedaan kan de werkgever het stroomschema in deze infographic doorlopen.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 03-01-2024
Moet u de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak bepalen? Dat kan met behulp van dit stappenplan.
Infographic Auto van de zaak Publicatiedatum: 20-09-2022
De bijtelling voor de elektrische auto gaat sinds 2020 in stappen omhoog. Hierdoor zal in 2026 voor nieuwe elektrische auto’s het algemene bijtellingspercentage van 22% gaan gelden. Daarnaast daalt geleidelijk het deel van de cataloguswaarde waarop de korting van toepassing is (de zogenoemde cap).
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 02-01-2024
Bereken wat de kosten van een auto van de zaak zijn voor de werknemer en welke bijtelling van toepassing is.
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 10-01-2023
Kan ik de bijtelling voor mijn werknemer voor zijn auto van de zaak met terugwerkende kracht ongedaan maken?
Nieuws Auto van de zaak Publicatiedatum: 02-05-2023
Als een werknemer in de loop van een kalenderjaar zijn Verklaring geen privégebruik auto intrekt, omdat hij meer dan 500 kilometer privé gaat rijden met de auto van de zaak, heeft dit gevolgen voor de werkgever en werknemer. Wees hierop bedacht.
Tabel Auto van de zaak
Welk bijtellingspercentage de werkgever als basis moet nemen bij het bepalen van de bijtelling privégebruik auto van de zaak, hangt af van de datum eerste tenaamstelling van de auto. De bijtelling ligt namelijk voor vijf jaar vast. Werkgevers kunnen daarom ook nog met bijtellingspercentages uit 2016 te maken krijgen. In deze tabel staan de percentages en de voorwaarden op een rijtje.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 08-08-2023
Leer door middel van deze tool wat de eisen zijn voor een sluitende rittenregistratie om de bijtelling voor privégebruik te ontlopen.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-08-2019
Zorg met deze tool voor een sluitende rittenregistratie voor als u een personenauto van de zaak ook privé gebruikt.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 29-03-2022
Als u of een werknemer in uw onderneming in een auto van de zaak rijdt, moet u een bedrag bij zijn loon tellen vanwege het voordeel dat de werknemer heeft van het privégebruik van de auto. Wilt u bijtelling voor privégebruik van de auto van de zaak te voorkomen? Houd dan een sluitende rittenregistratie bij.Een handmatige rittenregistratie bijhouden is een hele klus én foutgevoelig. Gelukkig bestaan er ook automatische rittenregistratiesystemen. Dat scheelt een hoop werk. Waar moet u op letten als u gaat werken met zo’n automatisch systeem?
Verdiepingsartikel Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 31-01-2024
Als werknemers in een auto van de zaak rijden, kan de onderneming de meeste kosten rond die auto op grond van de werkkostenregeling onbelast aan de werknemers vergoeden. Denk aan brandstofkosten, parkeer- of stallingskosten, laadkosten van de elektrische auto, accessoires, maar ook aan verkeersboetes. Wat zijn de exacte regels?
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 31-10-2022
Winterbanden voor de auto van de zaak komen niet altijd voor rekening van de werkgever. Asha Stuivenwold vertelt u de regels in 1 minuut.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 21-09-2023
Wat zijn de fiscale regels omtrent de eigen bijdrage van de auto van de zaak? Deze checklist geeft hier inzicht in.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 03-01-2024
Dit stappenplan helpt u bij de correcte administratie van de bijtelling privégebruik auto in loonstaat, loonstrook en aangifte loonheffingen
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-03-2024
Als uw onderneming een zakelijke laadpaal of wandlader gaat plaatsen, komen er allerlei praktische en financiële zaken om de hoek kijken. Het is dan ook belangrijk om zo’n plaatsing goed voor te bereiden. De belangrijkste aandachtspunten daarbij vindt u in dit artikel.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 08-10-2022
Als werkgever mag u de kosten die komen kijken bij een elektrische auto van de zaak onbelast aan uw werknemers vergoeden. Daartoe behoren ook de kosten voor (het plaatsen van) een laadpaal. Het is echter heel belangrijk dat u goede afspraken maakt over hoe deze vergoeding plaatsvindt.
Tool Auto van de zaak Publicatiedatum: 30-01-2024
Maak met behulp van deze tool de berekening BTW-correctie bij privégebruik van de auto van de zaak.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 01-05-2023
Bij de bijtelling wegens privégebruik is de kans op een fout in de salarisadministratie niet ondenkbeeldig. Bijvoorbeeld omdat de cataloguswaarde van de auto van de zaak nog niet is aangepast bij het wisselen van de auto. De financiële consequenties kunnen fors zijn, zowel qua naheffingsaanslag, rente als eventuele boetes. De Belastingdienst kan tot vijf jaar teruggaan. Bij wie liggen de verantwoordelijkheid en het risico bij het privégebruik en fouten in de bijtelling?
Toolbox Bezwaar en beroep Publicatiedatum: 11-04-2023
De Belastingdienst eist dat uw onderneming belasting betaalt. Inspecteurs van de Belastingdienst houden in de gaten of de fiscale regels correct zijn toegepast en dus of uw onderneming voldoende belasting heeft betaald. Vindt de inspecteur van niet, dan hangen u in de meeste gevallen extra kosten boven het hoofd. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u bezwaar maken. Krijgt u nul op het rekest, dan kunt u achtereenvolgens in beroep gaan, in hoger beroep gaan en in cassatie gaan. In deze toolbox vindt u de tools die u nodig heeft bij het instellen van een bezwaar of beroep, en informatie over het verloop van deze procedures.
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 13-06-2022
Kan ik de eenmalige bijdrage die ik betaal voor de beëindiging van het contract van mijn leaseauto verrekenen met de bijtelling en zo ja, hoe moet ik dit dan aanpakken?
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 11-07-2024
Als een werknemer een auto van de zaak krijgt en deze ook privé mag gebruiken, geldt dit privégebruik als loon in natura. De auto van de zaak is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat betekent dat u de werknemer het gebruik van de auto niet zomaar kunt ontzeggen. In dit verdiepingsartikel leest u de regels rond bijzondere situaties én de administratieve handelingen die hierbij komen kijken.
Verdiepingsartikel Auto van de zaak Publicatiedatum: 03-12-2024
Als dga rijdt u waarschijnlijk graag in een representatieve wagen. Uw bv draagt de aanschafkosten, en u concentreert zich op de comfortabele ritjes naar nieuwe opdrachten. Maar een onverwachte belastingrekening kan het rijplezier dan danig vergallen. Want ook bij de auto van de zaak zijn er voor dga’s – het zal eens niet – tal van regelingen om rekening mee te houden.
E-training 6 modules
Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden om te zorgen voor het zakelijk vervoer van de werknemer. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het vergoeden van de reiskosten, het ter beschikking stellen van een auto van de zaak of het verstrekken van vervoersbewijzen. Daarbij spelen verschillende fiscale en arbeidsrechtelijke regelingen een rol. Deze praktische e-training over Zakelijke mobiliteit helpt u het overzicht te bewaren.
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
De fiscale ontwikkelingen rondom de auto van de zaak staan niet stil. Zo is de wetgeving rond het bijtellingssysteem aangepast en zullen ook andere wetswijzigingen en de actuele ontwikkelingen in de rechtspraak gevolgen gaan hebben. Maar ook de bestaande regels zijn talrijk en ingewikkeld. Er worden dan ook veel administratieve fouten gemaakt met betrekking tot de auto van de zaak. Tijdens de training Auto van de zaak worden alle (nieuwe) regels en valkuilen behandeld.
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
De BTW-regels veranderen continu. Het is van groot belang dat u al deze veranderingen in de gaten houdt. Zo moet u als u voor de BTW een auto in uw onderneming heeft of een auto leaset aan het einde van het jaar een BTW-correctie voor het privégebruik van de auto berekenen en aangegeven. Tijdens de training BTW en auto wordt u bijgepraat over de nieuwste BTW-wetgeving met betrekking tot auto's en de automotivebranche. Ook krijgt u een aantal praktische tips waarmee u BTW-naheffingsaanslagen voorkomt en BTW-risico’s beperkt. Aan de orde komen de in- en verkoop van tweedehandsauto’s, de margeregeling, globaliseringsregeling en intracommunautaire transacties en import en export van auto’s. Na deze training bent u weer helemaal op de hoogte van alle actuele BTW-zaken op het gebied van auto's.