Ook subsidie voor elektrische auto van de zaak?

28 juli 2020

Geldt de nieuwe subsidie op elektrische auto’s ook voor de auto van de zaak van de werknemer?

Nee, alleen particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen kunnen sinds 1 juli 2020 in aanmerking komen voor een subsidie van € 4.000 voor een nieuwe auto of € 2.000 voor een gebruikte auto.

Als de werknemer particulier een elektrische auto leaset kan hij wel de subsidie claimen. Maar voor de auto die de werknemer via de werkgever leaset is deze nieuwe subsidieregeling niet bedoeld.

Privépersoon

Wil een particulier een beroep kunnen doen op de subsidie, dan moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De autokoper koopt of leaset de elektrische auto als privépersoon.
  • Het moet gaan om een middenklassenauto: de elektrische auto heeft een nieuwwaarde tussen de € 12.000 en € 45.000 en een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De subsidie moet de koper (deels) terugbetalen als de auto binnen 3 jaar wordt verkocht.
  • Private-leaserijders krijgen de subsidie per maand uitbetaald, als zij de leaseauto binnen 4 jaar weer inleveren, stopt de subsidie.

De subsidie kan sinds 1 juli 2020 worden aangevraagd op de website rvo.nl met DigiD. Om de aanvraag te doen moet de auto op naam van de koper staan.

De € 4.000-subsidieregeling voor een nieuwe elektrische personenauto geldt voor 2020 en 2021. Dit bedrag wordt daarna afgebouwd tot € 2.550 in het laatste subsidiejaar (2025). Het subsidiebedrag van € 2.000 voor gebruikte auto’s geldt voor 2020 tot en met 2024.

Aantrekkelijk

Het kabinetsdoel van de regeling is dat de elektrische auto op termijn voor iedere automobilist aantrekkelijk en betaalbaar is/wordt. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken deze auto’s ook voor particulieren aantrekkelijker te maken. Overigens was 8 dagen na de start van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen de pot voor nieuwe auto’s voor het jaar 2020 al leeg.