Geldt rookverbod op het werk ook voor bedrijfsauto’s?

14 april 2015

Onze vertegenwoordigers gebruiken bedrijfsauto’s om mee naar klanten te rijden. Sommige werknemers roken in die bedrijfsauto’s. De werknemers die niet roken hebben daar last van. Mogen wij roken in de auto toestaan of geldt het rookverbod op de werkplek ook voor deze bedrijfswagens? Werknemers mogen de auto’s niet privé gebruiken. 

De werkgever moet zijn medewerkers een rookvrije werkplek bieden. Omdat een bedrijfsauto ook tot de werkplek behoort, geldt het rookverbod voor de bedrijfsauto’s van uw organisatie. Het maakt in dit geval ook geen verschil of uw medewerkers de auto wel of niet privé mogen gebruiken.

Zelfs als een werknemer altijd dezelfde bedrijfsauto gebruikt en hij nooit een collega meeneemt, mag hij niet roken in de auto.

Bedrijfsautoreglement

Neem dit rookverbod op in het bedrijfsautoreglement en breng uw medewerkers op de hoogte van deze verandering in regels. Houd er wel rekening mee dat de rokende vertegenwoordigers gaan protesteren tegen het rookverbod. Leg hun echter uit dat het nu eenmaal de wet is.

Als u het rookverbod wilt handhaven, moet u ook sancties instellen als uw medewerkers toch roken in de bedrijfsauto, anders is het verbod een wassen neus. Vermeld deze sancties ook in het bedrijfsautoreglement, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Meer informatie over rookvrij werken vindt u in de toolbox Zo maakt u de stap naar rookvrij werken.