Hoe kom ik onder bijtelling auto van de zaak uit?

22 juli 2019

Ik wil als ondernemer onder de bijtelling voor het privégebruik van mijn nieuwe auto van de zaak uitkomen. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

Als u geen rekening wilt houden met een bijtelling voor het privégebruik van uw nieuwe auto van de zaak in uw administratie moet u een rittenregistratie gaan bijhouden. Deze rittenregistratie moet dan echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de rittenregistratie sluitend zijn. In de rittenregistratie moet ook duidelijk te onderscheiden zijn of het om een zakelijke rit of om een privérit is gegaan. Ook mag de rittenregistratie niet bestaan uit achteraf opgestelde schattingen.

Gebruik geen schattingen

U kunt met een rittenregistratie de bijtelling voor privégebruik auto van uw zakelijke auto dus voorkomen. Maar let er dan wel op dat u de registratie op de juiste manier doet:

  • Vermeld merk, type, kenteken, periode terbeschikkingstelling en ritgegevens van de auto.
  • Vergeet niet om privé-omrijkilometers als privé te noteren, bijvoorbeeld als u onder werktijd even boodschappen doet.
  • Het is nodig om de begin- en eindadressen te noteren in de rittenregistratie.
  • Gebruik geen schattingen en afrondingen in uw ritgegevens.
  • Bij het uitlenen van de auto: let erop dat deze ritten ook geregistreerd worden.

Alleen een rittenregistratie is niet voldoende voor de fiscus, u moet uw ritten ook kunnen onderbouwen met agenda’s, gegevens van onderhoudsbeurten, facturen en werkorders.

Woon-werkverkeer is zakelijjk

Woon-werkkilometers kunt u als zakelijke kilometers aanmerken. De ritten tussen uw woning en de plaats van de werkzaamheden die op een werkdag plaatsvinden vallen immers voor de bijtelling onder het woon-werkverkeer. En die woon-werkkilometers worden dan tot de zakelijke kilometers gerekend.