Hoe moet ik bijtelling voor auto die vijftien jaar oud is verwerken?

22 juli 2019

Mijn werknemer rijdt in een auto van de zaak die in oktober vijftien jaar oud wordt. Hoe moet ik de bijtelling dan verwerken?

De meeste auto’s van de zaak zijn jonger dan vijftien jaar. U gaat voor de bijtelling voor het privégebruik van deze auto’s uit van de cataloguswaarde inclusief BTW, de BPM en de aanwezige accessoires. Daar komt echter verandering in als de auto zijn vijftiende verjaardag viert.

Waarde in economisch verkeer is grondslag

Vanaf het moment dat een auto vijftien jaar is, vormt de waarde in het economisch verkeer van de auto namelijk de grondslag voor de bijtelling voor het privégebruik. Het bijtellingspercentage gaat omhoog naar 35%, maar de grondslag waarover u die bijtelling moet berekenen, daalt in de meeste gevallen. De bijtelling wordt daardoor meestal lager. Om de waarde in het economisch verkeer te berekenen, kunt u kijken wat een vergelijkbare auto op een veiling opbrengt. Ook de taxatiewaarde van de auto voor de verzekering of de actuele kilometeren leaseprijzen kunnen u helpen om de juiste waarde van de auto correct vast te stellen. De waarde in het economisch verkeer kan in sommige gevallen – als het om een heel bijzondere auto of een mooie oldtimer gaat – hoger zijn dan de cataloguswaarde die de auto had bij aanschaf. In dat geval gaat de bijtelling elk tijdvak flink omhoog. Communiceer daarover op tijd met de werknemer in kwestie, zodat hij niet onverwacht netto minder loon overhoudt!

Rekenvoorbeeld

Stel dat een auto met een cataloguswaarde van € 15.000 op 1 oktober 2019 vijftien jaar oud geworden is. U telt dan bij een loontijdvak van een maand voor de eerste negen maanden van het jaar 1/12 × 22% van € 15.000 bij. Dat komt neer op € 275 per maand. Voor oktober tot en met december rekent u met 1/12 × 35% van de waarde in het economisch verkeer. Als die inmiddels € 3.000 is, telt u elke maand dus € 87,50 bij. Dat scheelt voor de werknemer een hoop in zijn nettoloon!