Hoe zit het met de data die moderne auto's verzamelen?

22 mei 2020

Onze directeur rijdt in een moderne leaseauto met de modernste snufjes. Hoe zit het met de data die zo’n moderne auto verzamelt?

Veel zogenoemde ‘connected cars’ houden ook gebruikers in de gaten. Deze ‘slimme’ auto’s verzamelen persoonlijke data en spelen die door naar de autofabrikant en wellicht ook de leasemaatschappij. Vaak zonder medeweten van de bestuurder.

Bijhouden

Door uw locatie bij te houden, verzamelt uw moderne leasebak data over uw directeur: van met wie hij vanuit de auto telefoneert tot waar hij zijn dagelijkse boodschappen doet, tot hoelaat hij uit zijn werk komt. Als deze persoonlijke gegevens niet goed worden beschermd en/of als zij worden doorverkocht, wordt zijn privacy geschonden. En dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De instellingen van een connected car staan standaard op het delen van data, terwijl deze instelling standaard uit zou moeten staan, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Er zou expliciet om toestemming moeten worden gevraagd voor het delen van persoonlijke gegevens.

Deleteknop

Daarnaast pleit de AP voor een grote ‘deleteknop’ op het dashboard waarmee alle verzamelde data kunnen worden gewist. De AP heeft op haar site een handleiding geplaatst over het beschermen van de privacy wanneer iemand in een connected car rijdt.