Hoeveel bijtelling moeten we toepassen voor een oude auto?

22 juli 2019

Een werknemer rijdt in een auto van de zaak die in september vijftien jaar oud wordt. Hoe verwerken we de bijtelling op de juiste manier?

Voor de meeste auto’s van de zaak geldt dat zij nog geen vijftien jaar oud zijn, maar jonger. U rekent voor de bijtelling voor het privégebruik voor deze auto’s dan ook met de cataloguswaarde inclusief BTW, de bpm en accessoires. Daar komt echter verandering in als de auto zijn vijftiende verjaardag viert.

Waarde in economisch verkeer

Vanaf het moment dat een auto vijftien jaar is, vormt de waarde in het economisch verkeer van de auto de grondslag voor de bijtelling voor het privégebruik. Het bijtellingspercentage gaat omhoog naar 35%, maar de grondslag waarover u die bijtelling moet berekenen, daalt in de meeste gevallen. De bijtelling wordt daardoor meestal lager. Om de waarde in het economisch verkeer te berekenen, kunt u kijken wat een vergelijkbare auto op een veiling opbrengt. Ook de taxatiewaarde van de auto voor de verzekering of de actuele kilometer- en leaseprijzen kunnen u helpen om de juiste waarde vast te stellen. De waarde in het economisch verkeer kan in sommige gevallen – als het om een heel bijzondere auto of een mooie oldtimer gaat – hoger zijn dan de cataloguswaarde die de auto had bij aanschaf. In dat geval gaat de bijtelling elk tijdvak flink omhoog. Communiceer daarover op tijd met de werknemer in kwestie, zodat hij niet onverwacht netto minder loon overhoudt!

Rekenvoorbeeld 

Stel dat een auto met een cataloguswaarde van € 15.000 op 1 september 2019 vijftien jaar oud geworden is. U telt dan bij een loontijdvak van een maand voor de eerste acht maanden van het jaar 1/12 × 25% van € 15.000 bij. Dat komt neer op € 312,50 per maand. Voor september tot en met december rekent u met 1/12 × 35% van de waarde in het economisch verkeer. Als die inmiddels € 3.000 is, telt u elke maand dus € 87,50 bij. Dat scheelt voor de werknemer een hoop in zijn nettoloon en voor u in de werkgeverslasten!