Wat is het verschil tussen een marge-auto en een BTW-auto?

23 maart 2021

Ik ben van plan een tweedehands auto voor mijn eenmanszaak te kopen. Nu is bij de ene auto de margeregeling van toepassing en bij een andere betreft het een BTW-auto. Wat is het verschil?

Een marge-auto is een auto die door de dealer ingekocht is van een particulier of van een ondernemer die niet BTW-plichtig is. Bij doorverkoop van deze auto aan u hoeft de dealer u dan slechts BTW te berekenen over zijn winstmarge op die betreffende auto (in plaats van over de totale prijs). U krijgt dan een factuur waarop geen BTW wordt vermeld en u kunt dus ook geen BTW in aftrek brengen. Een BTW-auto is vaak ingekocht van een BTW-plichtige ondernemer. Als u deze koopt, krijgt u een factuur met BTW, die u als ondernemer in uw BTW-aangifte in aftrek kunt brengen.

BTW-auto

Als u een BTW-auto koopt en u bent een BTW-plichtige ondernemer, dan kunt u alle betaalde BTW aftrekken in uw BTW-aangifte (dus zowel op de aanschaf, als ook op de kosten van de auto). Aan het eind van elk jaar moet u dan een correctie toepassen voor het gedeelte dat betrekking heeft op uw privégebruik. In principe is deze correctie 2,7% van de cataloguswaarde (ervan uitgaande dat u de auto ook voor privédoeleinden gebruikt. Als u de auto weer verkoopt, moet u BTW afdragen over de verkoopopbrengst.

Schaft u als BTW-plichtige ondernemer een margeauto aan, dan heeft u dus geen recht op aftrek van BTW. U kunt wel de BTW in de autokosten aftrekken. Ook hier moet u aan het eind van elk jaar een correctie toepassing voor het gedeelte dat betrekking heeft op uw privégebruik, namelijk 1,5% van de cataloguswaarde (en niet de 2,7% zoals dat bij een BTW-auto het geval is). Als u de auto weer verkoopt, moet u als ondernemer, net als bij een BTW-auto BTW afdragen over de verkoopopbrengst. Het maakt daarbij niet uit dat u bij de aanschaf van de auto geen BTW in aftrek heeft gebracht.

Gebruik

Volledigheidshalve wil ik nog even opmerken dat u de 2,7%, respectievelijk 1,5%, alleen gebruikt als u het werkelijke gebruik niet weet, bijvoorbeeld omdat u geen kilometeradministratie heeft bijgehouden.