Wie betaalt de kosten van winterbanden bij een auto van de zaak?

12 juni 2020

Wie draait er op voor de kosten van winterbanden bij een auto van de zaak en zijn die winterbanden verplicht te stellen?

Werknemers met een auto van de zaak rijden meestal aardig wat kilometers. Het is veilig als ze dat in de wintermaanden op winterbanden doen. Werkgevers zijn niet verplicht om de kosten voor winterbanden voor hun rekening te nemen. In principe is de bestuurder van de auto namelijk zelf verantwoordelijk voor veilige rijomstandigheden.

Bedenk wel het volgende: winterbanden verkleinen de kans dat de werknemer door gladheid met de auto van de zaak een aanrijding krijgt en daarbij letsel of schade oploopt. In zo’n geval draait de onderneming wel op voor de reparatiekosten van de (lease)auto van de zaak en de loondoorbetaling van de werknemer bij arbeidsongeschiktheid. En dat is waarschijnlijk een veel grotere kostenpost dan een set winterbanden.

Winterbanden vallen dus niet onder de normale autokosten voor de werkgever bij de auto van de zaak, zoals kosten voor brandstof, parkeren en onderhoud. Soms zijn er in het leasecontract of tussen de werkgever en werknemer afspraken gemaakt over de vergoeding van winterbanden van de auto van de zaak.

Intermediaire kosten

Als de werkgever de kosten van aanschaf, plaatsing en opslag van de winterbanden voor de auto van de zaak voor zijn rekening neemt, zijn dit zogeheten intermediaire kosten. Dat betekent dat er geen loonheffingen over verschuldigd zijn.