Cao geeft recht om onbereikbaar te zijn voor werk

26 september 2019 | Door redactie

De cao-partijen van de gehandicaptenzorg zijn overeengekomen dat werknemers het recht hebben om onbereikbaar te zijn voor hun werk op vrije dagen. De CAO Gehandicaptenzorg heeft hiermee een primeur in Nederland.

Vorige week hebben de vakbonden en werkgeversorganisaties een akkoord bereikt over de CAO Gehandicaptenzorg 2019-2021. In dit onderhandelaarsakkoord is voor werknemers het recht van onbereikbaarheid opgenomen. Dit recht houdt in dat werknemers op een vrije dag niet verplicht zijn om te reageren op berichtjes en telefoontjes van leidinggevenden of collega’s. Het is de eerste keer in Nederland dat dit recht in een cao wordt opgenomen.

Recht op onbereikbaarheid gaat stress tegen

Het onderhandelaarsakkoord is inmiddels voorgelegd aan de achterbannen van de cao-partijen. Zij kunnen tot half oktober stemmen over het akkoord. Vakbond FNV is erg blij met de afspraken. Werknemers komen niet tot rust als zij op hun vrije dag steeds hun telefoon moeten controleren op berichtjes van het werk. Er kunnen stressklachten ontstaan als werknemers het gevoel hebben dat zij voortdurend bereikbaar moeten zijn voor het werk.

Ook wetsvoorstel voor recht op onbereikbaarheid

Niet alleen de FNV, maar ook de PvdA is blij met het nieuws. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) kwam in februari 2019 met het conceptwetsvoorstel Recht op onbereikbaarheid. Hij wil dat werkgevers en werknemers in gesprek gaan over de mogelijkheden om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Het wetsvoorstel moet werkgevers verplichten om deze afspraken in het arbobeleid en de risico-inventarisatie en -evaluatie op te nemen. Als zij zich niet aan de voorschriften houden, kunnen zij van Inspectie SZW een waarschuwing krijgen en uiteindelijk een boete. Het wetsvoorstel is echter nog niet bij de Tweede Kamer ingediend.

FNV wil in meer cao’s recht op onbereikbaarheid

De FNV is van plan om het recht op onbereikbaarheid ook op te laten nemen in andere cao’s, als hun leden dat wenselijk vinden. Het onderwerp beperkt zich niet tot ons land. Grote buitenlandse organisaties als Daimler en Volkswagen hebben bijvoorbeeld maatregelen genomen om te voorkomen dat werknemers in hun vrije tijd werkmails kunnen ontvangen. Frankrijk heeft in 2017 in de wet opgenomen dat werknemers het recht hebben om buiten werktijd onbereikbaar te zijn.