Slapeloze nachten voor mkb-ondernemer?

20 december 2017 | Door redactie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn goed te spreken over de economie in ons land: meer dan de helft verwacht een verbetering in 2018. Tegelijkertijd liggen Nederlandse ondernemers nogal eens wakker. Door zorgen over hun bedrijfscontinuïteit bijvoorbeeld. Of door overpeinzingen over hun verstoorde werk-privébalans.

Meer dan een derde van de ondernemers heeft zelfs kopzorgen over de bedrijfscontinuïteit, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Reaal onder 355 mkb-ondernemers. Een en ander hangt samen met de angst voor arbeidsongeschiktheid (34,6%), een verstoorde werk-privébalans (32,9%) of het niet kunnen vinden van geschikt personeel (30,9%). Verder maken ondernemers zich nog zorgen over hun netwerk (e-learning). En dan met name over of de grootte daarvan voldoende is om te kunnen doorgroeien (27%). Ook de mate waarin hun onderneming up-to-date is wat betreft technologische ontwikkelingen baart 20% van de ondernemers zorgen. Immers, cybercrime neemt een vlucht en het mkb is een populaire prooi voor criminelen.

Ondernemer ziet 2018 rooskleurig in

Vertrouwen in 2018 hebben ondernemers dan weer wel. Een groot gedeelte verwacht te gaan groeien. Dat beeld komt overeen met de verwachting dat de Nederlandse economie verder zal aantrekken in 2018. Iets minder dan de helft van de respondenten verwacht dat de economische situatie in 2018 ook voor hun eigen onderneming zal verbeteren (47%).

Bijlagen bij dit bericht

Verzuim op de werkvloer deel 1
E-learning | VideoCollege 15 minuten
Verzuim op de werkvloer deel 2
E-learning | VideoCollege 27 minuten
Personeelsplan schrijven
E-learning | VideoCollege 18 minuten